Zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu je nesystémové, varuje KOZ

05.06.2012 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Navrhnuté zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu ministerstvom práce si vyslúžilo kritiku zo strany Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR. V pripomienkach k novele zákona o sociálnom poistení ho označila za nesystémové.

"Spôsobuje vyrovnávanie dôchodkových dávok pre dôchodcov, ktorí na základe svojich vyšších alebo nižších poistných odvodov dostali primerané dôchodky," upozorňuje. Systém by tak nemal popierať zásluhovosť pri valorizácii dôchodkových dávok.

Dodáva, že v záujme riešenia hmotnej núdze poberateľov veľmi nízkych dôchodkových dávok ustanovuje zákon o hmotnej núdzi nárok na dávku po odpočítaní 25 % vyplácaného dôchodku. "Týmto sa zvyšuje príjem poberateľov veľmi nízkych dôchodkov, čiže nie je potrebné riešiť tento problém aj v zákone o sociálnom poistení," uvádza.

Navrhované stieranie rozdielov medzi dôchodkovými dávkami tak považujú odborári za neopodstatnené. "Rozdiely vo výške dôchodkových dávok nie sú neodôvodnené, naopak, vyjadrujú rozdiely vo výške zaplateného poistného," uzatvára KOZ.
 

Vyberte región